[...] są różne. Każde zastąpienie 5% energii dostarczanej z nasyconych kwasów tłuszczowych tłuszczami wielonienasyconymi powoduje spadek ryzyka wystąpienia ChNS, w zależności od źródła o 10% lub 42-43% . Metaanaliza 21 badań nie dowodzi związku przyczynowo-skutkowego pomiędzy spożyciem nasyconych kwasów tłuszczowych (NKT) a występowaniem chorób [...]
K. Matella, fragment ksiaki OSTATNI POSIŁEK* PRZED SNEM - CZYLI CO WYBRAC: BIAŁKO CZY WEGLOWODANY - SPORNA KWESTIA? *-piszac o ostatnim posiłku w tym podrozdziale zawsze bedę miłą na mysli ostatni posiłek przed nocnym spoczynkiem . Dominujaca dotychczas strategia dietetyczna Oczywiscie mowa tu bedzie o ostatnim posiłku w ciagu dnia, [...]
[...] węglowodany: makaron, pizza, frytki, lody lub inne produkty węglowodanowe na które masz ochotę. Chcesz ciasteczka lub pączki? Zjedz je! O to chodzi, że w tym momencie te źródła węglowodanów o wysokim IG , są lepszym wyborem od słodkich ziemniaków czy ryżu . Musisz uzupełnić swoje zapasy węglowodanów , podkręcić metabolizm i dać swojemu [...]
[...] ADP tworząc ATP w reakcji: ADP + CP -> ATP + C. ATP i fosfokreatyna wystarczają razem na około 5-10 sekund intensywnej pracy mięśni. Później mięsień skazany jest na inne źródła energii, np. węglowodany i tłuszcze. Regeneracja ATP, uzyskiwana dzięki fosfokreatynie, przynosi dalszą korzyść w postaci rozkładu kwasów, które powstają w wyniku [...]
[...] ADP tworząc ATP w reakcji: ADP + CP -> ATP + C. ATP i fosfokreatyna wystarczają razem na około 5-10 sekund intensywnej pracy mięśni. Później mięsień skazany jest na inne źródła energii, np. węglowodany i tłuszcze. Regeneracja ATP, uzyskiwana dzięki fosfokreatynie, przynosi dalszą korzyść w postaci rozkładu kwasów, które powstają w wyniku [...]
[...] 75% tej witaminy dzięki ochronnemu działaniu warstwy pochłoniętego oleju i efektowi dehydratacji ziemniaków podczas smażenia, ale mimo wszystko nie polecam ich, jako źródła witaminy C WITAMINA B5 = KWAS PANTOTENOWY W miarę stabilny przy pH 5-7 natomiast trochę nie trwały na ogrzewanie przy pH 3-4. Przy gotowaniu straty mogą [...]
"Sprawa diety" zamieszczam link http://www.sfd.pl/Zbi%C3%B3r_link%C3%B3w_dzia%C5%82u_Od%C5%BCywianie-t418003.html Zdania na temat trzymania odpowiedniej diety podczas stosowania treningu ogólnorozwojowego są podzielne. Niby to dobrze, bo prędzej przyswoimy sobie zasady dobrego odżywiania, (jeśli takowe będziemy stosować). Daję tutaj przykład [...]
Hej, jako że temat wzbudził wiele kontrowersji postanowiłem napisać art. o tym magicznym środku. IGF-1 faq IGF-1 również znany jako somatomedyna - C to polipeptyd hormonu, o bardzo podobnych rozmiarach jak insulina. Jest produkowany w przeważającym stopniu w wątrobie w reakcji z hormonem wzrostu uwalniając go od gruczołów przysadki mózgowej. Wiele [...]
[...] Robiąc zakupy nie zapomnij o soku pomarańczowym, morelach, brzoskwini, a z warzyw - o marchwi, brokułach, papryce, brukselce, pomidorach, sałacie i szpinaku - to znakomite źródła beta-karotenu. Dbaj też, aby nie zabrakło Ci najsłynniejszej witaminy świata - witaminy C. Gdzie jej szukać chyba już wszyscy wiedzą (świeże owoce i warzywa). Jej [...]
[...] były postrzegane, jako zdrowsze alternatywy dla masła, jaj i oleju kokosowego. Problem polega na tym, że dziś (na szczęście) pewne poglądy uległy rewizji i dominujące źródła tłuszczów w dietach low-carb, paleo to właśnie masło, jaja i olej kokosowy – ubogie w kwasy tłuszczowe omega-6. Po drugie, bardzo często badane diety były wyjątkowo [...]
[...] równomierny, rzec można iż mamy tutaj doskonały przykład treningu interwałowego-ciagla zmiana szybkości wykonywania ruchu. Dlatego organizm energie nie czerpie z jednego źródła, a z kilku. Szczególnie ważne jest odżywianie. Przede wszystkim odpowiednia ilość białka i węglowodanów, nie zapominając o tłuszczach. Należy zwrócić uwagę, podobnie [...]
[...] oraz tłuszcz dodany w postaci np. masła, oleju, smalcu itp., określany mianem tłuszczu widocznego. Średniołańcuchowe trójglicerydy (MCT) są uważane za alternatywne źródła energii służące do poprawy wydolności w długotrwałych wysiłkach. Podawanie ich w pożywieniu zaleca się również sportowcom siłowym i kulturystom. Związki te o niskiej [...]
[...] masakra, każdy kto próbował ten wie, że tak się ćwiczyć po prostu nie da, dlatego zachowuje taki odstęp czasowy. Ważne jest to aby w posiłku przed treningiem nie zabrakło źródła węglowodanów dlatego mój posiłek jest obfity w nie. Przed treningiem stosuje także Fitmax BCAA + Cytrulina. Trening W czasie treningu uzupełniam wodę i minerały, [...]
[...] cholina, lecytyna, bakterie fermentacji mlekowej Flawonoidy- sposób na antyoksydanty Włącz do diety oliwę, soję, grejpfruty, imbir, lukrecję, rozmaryn, są to bogate źródła flawonoidów. Te związki mają dobroczynne zdolności, działają przeciwutleniąjąco, zmiatają wolne rodniki, chroniąc przed nowotworem. Flawonoidy mają działanie [...]
W organizmie człowieka występuje około 60 pierwiastków w postaci wielu różnych związków chemicznych. Stanowią one około 4% masy ciała dorosłego człowieka. Biorąc pod uwagę zawartość w organizmie człowieka oraz dzienne zapotrzebowanie składniki mineralne dzielą się na: makroelementy (dzienne zapotrzebowanie przekracza 100 mg/osobę) i są to: Ca, P, [...]
[...] - rzeczywiście mogą sprawiać ‘zły’ wizerunek. Nadmierne ich spożycie prowadzi do miażdżycy, i niektórych chorób nowotworowych. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe : Ich główne źródła to oliwa z oliwek i olej rzepakowy pozbawiony kwasu erukowego. Tu występuje odwrotny efekt - Zapobiegają miażdżycy i obniżają frakcję LDL (potocznie ‘złego [...]
[...] Występuje głównie w czerwonym mięsie. Jako suplement wytwarzana jest w sposób syntetyczny z aminokwasów. Kreatyna będąca prekursorem fosfokreatyny lub ATP (bezpośredniego źródła energii dla mięśni) wytwarzana jest w wątrobie. Organizm może wytworzyć dziennie maksymalnie 1g kreatyny. Normalne zapotrzebowanie dzienne to ok. 2g. (1g dostarczany [...]
[...] złożone : dłużej się wchłaniają, niższy indeks glikemiczny, błonnik (dłużej jesteśmy nasyceni, nie odczuwamy nagłego ssania jak to jest w przypadku cukrów prostych). Główne źródła: ciemne pieczywo, ciemny makaron, ciemny ryż Złe cukry – proste: wysoki indeks glikemiczny powoduje że cukier uwalnia się znacznie szybciej. Odczuwamy głód ponieważ [...]
Ten artukuł jest poswiecony osobom które maja już jakiś konkretny staz treningowy za sobą,maja za soba kilka cyklów (np.na kreatynie czy innych suplementach które są popularne i dostępne w każdym sklepie) - a przede wszystkim dla osób powyżej 20 roku życia! Należy pamiętać ze najwazniejsza była,jest i będzie dieta - jeśli cos idzie nie tak,nie po [...]
[...] kalorii. Porównaj dzienne spożycie kalorii z wydatkiem energetycznym i dodaj trochę ćwiczeń aerobowych do treningu siłowego, by zmusić organizm do zużywania tłuszczu jako źródła energii. Dwie do trzech 30-40 minutowych sesji tygodniowo powinno wystarczyć. Ale uważaj, by nie przesadzić. Za dużo ćwiczeń aerobowych może ograniczyć przyrost [...]